Skierowana jest dla osób, którym doskwierają problemy żołądkowo-jelitowe, choroby układu pokarmowego, np. SIBO, IBS czy nieswoista choroba zapalana jelit (wrzodziejące zapalanie jelita grubego, choroba Leśniewskiego Crohna).
Dieta ta zakłada ograniczenie produktów bogatych w fermentujące mono-, di- i oligosacharydy oraz poliole, których spożycie może skutkować nasileniem wzdęć i bólów brzucha. Znajdują się wśród nich zarówno warzywa, jak i owoce czy produkty mleczne.
Dieta o niskiej zawartości FODMAP łagodzi objawy choroby u około 75% pacjentów. Wpływa na polepszenie pracy przewodu pokarmowego i łagodzi objawy wielu chorób.
Wiemy, że coraz więcej osób, cierpi na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czy choroby takie jak SIBO. Wychodzimy Wam naprzeciw i prezentujemy Naszą nowość, która świetnie sprawdzi się w tych problemach !
Dieta zawiera 5 posiłków i jest dostępna w kilku wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000, 2200, 2500 kcal.
Makroskładniki w diecie Low Fodmap rozkładają się następująco, około: 20% białka, 30% tłuszczu, 50% węglowodanów.