Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) jest skupia się na spożywaniu pokarmów, które mają niski indeks glikemiczny. A czym jest IndeksGlikemiczny (IG)? Jest to skala, która mierzy, jak szybko po spożyciu danego pokarmu wzrasta poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim IG trawią się wolniej, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Dieta została stworzona z myślą o osobach zmagających się z problemami związanymi z nieodpowiednim poziomem cukru we krwi. Sprawdzi się również w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej. (nadwaga, cukrzyca typu 2, insulinooporność)
Co znajdziesz w naszym cateringu w diecie o niskim IG?
- Świeże warzywa i owoce o niskim IG, bogate w witaminy i minerały.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Białka wysokiej jakości: Dbamy o odpowiednią ilość białka w naszych posiłkach, które pochodzi ze źródeł takich jak drób, ryby, tofu i nasiona roślin strączkowych.
- Zdrowe tłuszcze: Wykorzystujemy zdrowe źródła tłuszczów, takie jak oliwa z oliwek i orzechy, aby zapewnić smak i wartość odżywczą.
- Różnorodność dań.
Występuje w kilku kalorycznościach: