Jest to 4 posiłkowa dieta, w której ogranicza się spożycie węglowodanów, szczególnie tych o wysokim indeksie glikemicznym. Zawiera ona większe ilości białka, zdrowych tłuszczów i ogranicza spożycie węglowodanów, zwłaszcza tych pochodzących z cukrów i przetworzonej żywności.
Posiłki składają się z mięs, ryb, jaj z dodatkiem warzyw. Świetnie nada się dla osób, z nadwagą lub otyłością, które chcą zgubić tkankę tłuszczową lub borykają się z problemami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca).
Występuje w dwóch wariantach: standardowy i wegetariański. Posiadamy w ofercie, aż 8 dostępnych kaloryczności: 1200, 1400, 1500, 1600, 1800, 2000, 2200, 2500 kcal
Makroskładniki w diecie Low Carb rozkładają się następująco, około: 30% białka, 40% tłuszczu, 30% węglowodanów.